QD Forum

Algemeen

Public write access is disabled. Please login or register
Last post
Peter Dudok

Peter Dudok
20 posts
---
Location:
n.a.
17.03.2014 08:39

Speelse zeehond 'Happie' in Oosterschelde

Jonge Grijze zeehond hapt graag in materiaal sportduikers

Een jonge Grijze zeehond baart opzien in de oostelijke Oosterschelde. Het solitair levende dier is allesbehalve schuw en zoekt onder water actief contact met sportduikers. Bij eb laat hij zich ook gemakkelijk benaderen door mensen. Het onnatuurlijk gedrag van het dier is een raadsel, zegt de stichting Anemoon dat het mariene milieu onderzoekt.

Sportduikers zagen de Grijze zeehond zo'n drie weken geleden voor het eerst. Hij zoekt volgens hen telkens op een speelse manier contact. Zelfs bij groepen van vijf of meer personen komt het jonge dier zeer dichtbij en lijkt het zich op zijn gemak te voelen. In een aantal gevallen leverde dit speelse gedrag van de zeehond bijna gevaarlijke situaties op voor de sportduikers.

'Happie'
'Hij bijt vaak in vinnen maar ook op hoofden, handen en in duikpakken van sportduikers. Daarbij hebben sommige sportduikers flinke schade aan hun uitrusting, blauwe plekken en zelfs kleine hoofdwonden opgelopen,' zegt de stichting Anemoon in een persbericht. Omdat de zeehond graag hapt naar en in de duikers, noemen ze hem 'Happie'.

Uit het gedrag van het dier kon niet worden afgeleid dat het agressie naar de sportduikers betrof. In een aantal gevallen hield hijde duikers zelfs met zijn vinnen vast en trok hij hen naar beneden.

Raadsel
Dit speelse gedrag is volgens de stichting niet te verklaren. Zeehonden zijn meestal schuwe dieren maar kunnen ook nieuwsgierig zijn. In hun nieuwsgierigheid zullen ze direct contact met mensen bijna altijd vermijden. 'Dit dier is waarschijnlijk tussen de twee en drie jaar oud en daarmee dus nog een jong exemplaar dat nog niet geslachtsrijp is. Mogelijk ligt hierin de verklaring voor zijn gedrag,' aldus de stichting Anemoon.

Wellicht kent de zeehond nog geen natuurlijke angst voor mensen doordat het alleen opgroeide in de Oosterschelde of die angst nog niet aangeleerd kreeg door soortgenoten. Een andere reden zou kunnen zijn dat het dier is opgegroeid in direct contact met mensen en uit gevangenschap is ontsnapt of vrijgelaten.

Zeldzaam
Zeehonden verblijven al lang in de Zeeuwse Delta. Gemiddeld vertoeven er ruim 60 zeehonden in de Oosterschelde. In met name de monding van de Westerschelde zitten er veel meer en in het Grevelingenmeer komt slechts een handje vol zeehonden voor. In de Oosterschelde zijn het bijna allemaal Gewone zeehonden. Het aantal Grijze zeehonden is hier op de vingers van een of twee handen te tellen. Beide soorten verblijven in veel grotere aantallen, duizenden, in de Noordzee en Waddenzee.

bron : de stem
 

Login

Alleen leden van Quality Divers kunnen inloggen!