Vandaag was het zover, na een lange zomerstop gaat het verenigingsleven weer verder met duiken. Nou ja, zomerstop, het is wel duidelijk dat gedurende de afgelopen mooie en zonnige weken menigeen elkaar gevonden heeft om mooie duikjes in de Nederlandse wateren te maken.

Vandaag zouden we bij één van de mooiste duikstekken van de Oosterschelde gaan duiken, namelijk de Leemblokken bij Gorishoek. Dan wordt er met de laag water kentering gedoken ivm een heel groot stuk lopen tot aan de wand, de drop-off. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming blijkt al snel dat wij niet de enige zijn die dat idee hadden. Tjemig wat is het druk daar. Ruim anderhalf uur voor de kentering staat er al een rij van tientallen (voornamelijk) Belgische auto's en duikers te wachten. En dat gaat allemaal op dat ene stukje op hetzelfde moment duiken... Mmmmm.... dat zie ik en niet alleen ik, ook de anderen, niet zitten. Na een kort beraad van enkele seconden (of waren het minuten) besloten we om naar de Vuilnisbelt (Scherpenisse) te rijden. Daar kan ook met de laag water kentering gedoken worden.

Vuilnisbelt 8sept2013 01

Dus de auto in, en 5 minuten later parkeren bij deze rustige duikstek. Er stonden nog maar 3 auto's bij deze stek. En wat een verademing is dat, wetende dat het geen lemmingenrace wordt in het water.

Uiteindelijk komen er nog 2 auto's bij. Na een korte en duidelijke briefing op de plek van tewater gaan, zijn we ons om gaan kleden. Uiteindelijk zijn we te vroeg in het water gegaan (ruim voor de kentering), maar we hebben wel een lekkere stroming kunnen ervaren in combinatie met een zicht van een meter of 2 is dit toch wel stiekem lekker duiken. Ik heb samen met Edwin gedoken ivm zijn Advanced OWD cursus. Ondanks een beter zicht dan enkele maanden geleden, werd deze duik door hem anders ervaren. Hele bijzondere dingen hebben we niet gezien. Andere buddyparen hebben snotolven gezien, zeenaaldjes en natuurlijk de kleine sepiaatjes die nu in grote aantallen in de Oosterschelde rondzwemmen.

Enfin, na 45 minuten was het einde duik. Ons duikplan was om maximaal 45 minuten te duiken op een maximum diepte van 15 meter. En een belangrijker regel is om eerst een duik te plannen, en nog belangrijker is het om volgens dat plan te duiken. Net boven water gekomen blijkt er een lekkere stevige regenbui geweest te zijn. Degene op de kant waren allemaal nat geregend.

Vuilnisbelt 8sept2013 02Na ons afgemeld te hebben zijn we naar de auto gelopen en wat blijkt... hier had het helemaal niet geregend. Alles was droog. Na een kwartiertje was iedereen weer terug en hebben we heerlijk ouderwets de duik nabesproken met de bijbehorende versnaperingen. En natuurlijk hebben we gekregen wat we verdiend hebben... veel zon.

Tijdens deze after-duik is er een idee ontstaan voor de volgende verenigings(nacht)duik eind september. We maken er een tapasavondje van. Iedereen neemt een klein hapje (tapas) mee voor na de duik, zodat we er een gezellige avond van gaan maken...

 

To be continued....

 

Ciao ciaoooooooo

Marice

Login

Alleen leden van Quality Divers kunnen inloggen!

Buienradar